Afgelopen weekend, 16 t/m 18 juni, vonden de Nederlandse Junioren Kampioenschappen LB 2023 plaats in het Pieter van den Hoogenband zwemcenter in Eindhoven. Door de deelname van Oleksandr Hordiienko aan het NJK was het ook voor onze vereniging een bijzonder moment. Als 10e en laatste Junior-1 deelnemer had Oleksandr zich op 4 Juni in Zwolle geplaatst voor het kampioenschap.

De Junior-1/2 deelnemers zwemmen tijdens het NJK een tienkamp, verdeeld over 5 sessies. De gezwommen tijden worden omgerekend in FINA punten en de deelnemer met het hoogste punten aantal mag zich aan het eind van de rit nationaal kampioen Junioren 1-2 noemen. Het zwemmen van tien nummers op het hoogste nivo in 3 dagen is al een forse uitdaging, voor Oleksandr betekende het tevens 2 primeurs: de 200m schoolslag en de 400m wisselslag. Deze nummers had hij voorafgaande aan het NJK nog niet eerder in wedstrijdverband gezwommen.

Terugkijkend naar de resultaten kunnen we stellen dat Oleksandr de Aalscholver op een meer dan waardige manier heeft vertegenwoordigd: 9 persoonlijke best-tijden en een puntentotaal van 3200 FINA punten (over 10 nummers) spreken wat dat betreft voor zich.

Voor Oleksandr persoonlijk is het een prachtige ervaring geweest om zich in het zwembad te kunnen meten met zijn leeftijdsgenoten in Nederland. Hij zal deze ervaring meenemen in z’n verdere zwemcarrière.

Voor de aanwezige trainers was het een goede gelegenheid om te zien “waar we staan”. De opgedane ervaringen nemen we mee in de doelstellingen voor het volgende seizoen.
Zoals Oleksandr heeft laten zien kan met talent en toewijding het niet-mogelijk geachte toch worden gerealiseerd.

We hopen dat Oleksandr’s deelname ook andere zwemmers binnen de Aalscholver motiveert om volgend seizoen een extra tandje bij te schakelen, zodat ook zij in de komende jaren een kans maken op deelname aan een N(J)K.

De Aalscholver